Piektdiena,
2019.gada
13.decembris
Pilsētā
107658

Dzintaru koncertzāles pārbūves pirmais solis ir sperts


Apskatīt komentārus (0)


22.08.2019

Arhitektu birojs SIA “Vincents” savā projektā skatītāju rindas paplašinājis, ievērojot visus tehniskos nosacījumus, nebojājot un pat uzlabojot zāles akustiku 

 



Jānis Vilnītis

 



Jūrmalas pilsētas domes rīkotajā arhitektūras metu konkursā Dzintaru koncertzāles vasaras zāles un teritorijas atjaunošanai uzvarētāji un naudas balvas 7500 eiro apmērā saņēmēji ir arhitektu birojs SIA “Vincents”. Pirmā vieta gan viņiem netika piešķirta – bija jāsamierinās ar otrās vietas titulu -, bet tālāko, vēsturiski ļoti nozīmīgo, koncertzāles pārbūves projektu izstrādāt nāksies šiem arhitektiem. Pārējie trīs projekti saņēma atzinības rakstus.

 


“Tīri emocionāli bija ļoti grūti noteikt uzvarētāju, jo bija jāievēro nolikums ar tehniskiem nosacījumiem, kurus paši kopā ar Arhitektu savienību bijām izvirzījuši,” tā pēc Dzintaru koncertzāles lielās zāles pārbūves projektu metu konkursa uzvarētāju noteikšanas pauda komisijas vadītāja, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe.

 


Viņa arī atzina, ka emocijas, vērtējot iesniegtos darbus, bijušas tik stipras, ka brīžiem bijusi vēlme iziet ārā, atvilkt elpu un tikai tad atsākt darbu vērtēšanu. “Vispirms jau mēs vērtējam ar acīm. Pēc tam jau vērtējam tīri tehniskos parametrus - kas attiecas uz akustiku, uz pieminekļa saglabāšanas nosacījumiem. Tāpēc, lai cik tas arī nebūtu bijis grūti emocionāli, vērtējot darbus, bija jāvadās no kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas nosacījumiem – nepazaudēt to, kas mums jau ir.”

 


Domes priekšsēdētāja vietniece atzina, ka uzvarētājam pirmās vietas titula saņemšanai pietrūka pārbūves kopainas par visas teritorijas attīstību. Viņi bija pieturējušies pie pamatnosacījumu izpildes – skatuves paplašināšanas un sēdvietu skaita palielināšanas, kā arī sezonas pagarināšanas iespējām. Gribējās vēl kaut ko kopīgu ar visu apkārtni. Ja kopaina būtu bijusi lielāka, tad arī visiem komisijas locekļiem būtu bijis vieglāk pateikt, ka, jā, šis darbs ir pirmais.”

 


Koncertzāles vadītājs Guntars Ķirsis atzina, ka šis ir vēsturisks brīdis – sākas darbs pie jaunās Lielās koncertzāles. “Mazās zāles rekonstrukcija pierādīja, ka Jūrmalas pilsētas dome atbildīgi attiecas pret šo kultūras pieminekli, kas ir zināma laika simbols. Arī mēs atbildīgi attiecamies gan pret šo veco zāli, gan pret 1960. gadā atvērto koncertzāli. Es esmu ļoti laimīgs, ka man ir izdevība tieši tagad šeit strādāt,” pauda G. Ķirsis.
Arhitekts Uldis Balodis, Arhitektu savienības pārstāvis konkursa komisijā: “Spriežot pēc rokraksta, pēc veida, kā risināti projekta nosacījumi, piedalījušies spēcīgi arhitektu biroji.” Viņš arī izteica atzinību domes darbiniekiem un vadībai par atbildīgo nostāju pret kultūrvēsturisko mantojumu.

 


“Mēs esam ļoti pārsteigti.  Tas, ka netika piešķirta pirmā vieta, radīja tādu kā apjukumu. Sanāk, ka esam vinnējuši, un, iespējams, mēs savu projektu varēsim realizēt. Mēs bijām iestrādājuši projektā daudz dažādas delikātas  lietas, kas bija konkursā prasīts. Pirmais, par ko mēs rūpējāmies, bija skanējums, akustika, ko izstrādājām kopā ar “R&D akustika” speciālistiem - lai ne tikai nepasliktinātu, bet iedotu papildus skanējumu,” ar acīmredzamu emocionālu apjukumu pēc uzvarētāju noteikšanas pauda arhitektu biroja “Vincents” arhitekte ... Viņa atzina, ka sarežģītākais izaicinājums bija palielināt gan skatuvi, gan sēdvietu skaitu. Jāatzīst, ka projektā tas ir izdarīts  filigrāni un nepamanāmi. Projektā arī likvidēta galdiņu zona, kur ierīkotas pakāpeniskas sēdvietu rindas.

 


Tagad konkursa uzvarētājiem būs jāvelta darbs projekta pilnīgai izstrādei, savukārt domei jāstrādā, lai varētu organizēt un izsludināt visus nepieciešamos iepirkuma konkursus. Ņemot vērā lielo projektu konkursu gaitu – sūdzības par nosacījumiem, uzvarētāju apstrīdēšanu utt. -, reāli darbi pie koncertzāles varētu sākties, ātrākais, 2021. gadā.

 


Starptautiskā metu konkursa uzdevums bija piedāvāt risinājumus, kā palielināt lielās zāles ietilpību, modernizēt skatuvi, labiekārtot apkārtējo teritoriju, lai tā būtu ērtāka apmeklētājiem un māksliniekiem. Viens no koncertzāles pārbūves mērķiem ir arī brīvdabas koncertsezonas
pagarināšana ārpus vasaras. Tāpat konkursā tika prasīta vīzija koncertzāles teritorijas labiekārtošanai un SIA “Dzintaru koncertzāles” administrācijas ēkas būvei. 


Iesaki ziņu draugiem:

Izsaki savu viedokli!
     Atpakaļ

atstāj tukšu: atstāj tukšu:
vārds:




Ievadiet drošības kodu:

Visual CAPTCHA



 

  

  

   

 

  

 

ŠEIT VAR NOPIRKT

LAIKRAKSTA

ELEKTRONISKO VERSIJU

 

(pdf):



JAUNĀKAIS LAIKRAKSTS

Laikrakstu arhīvs

Kur abonēt 

Kur nopirkt